Nova vest
Auto-moto

Subota, 17.01.2009.

17:12

De Vilijer i Koma dobili Dakar reli

Automobilista Žinijel de Vilijer iz Južne Afrike i motociklista Mark Koma iz Španije pobednici su 30. Dakar relija.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U 220 km dugoj sekciji koja se meri u poslednjoj etapi obojica su bez većih problema zadržala prednost stečenu u prethodnim deonicama, i do formalne pobede samo treba bez kvarova da stignu na cilj u Buenos Ajresu. u konkurenciji kamiona pobedio je Rus Firdaus Kabirov na Kamazu, dok je najbolji u konkurenciji kvadova najbolji bio Jozef Mahaček na Jamahi.

De Vilijer je sa starta 14. etape u Kordobi krenuo sa 2 minuta i 20 sekundi u prednosti u odnosu na klupskog druga iz Folksvagena, Amerikanca Marka Milera, i povećao to na 8'59'' na kraju, pobedom u poslednjoj etapi.

Katalonac Koma, koji vozi KTM, pretprošle godine imao je težak pad poslednjeg dana i tako ispustio odbranu titule iz 2006. godine (prošle godine Dakar reli je otkazan).

Ovog puta Koma je briljantno prošao prvu specijalnu etapu, stvorio preko 20 minuta prednosti, a posle pobeda u trećoj i četvrtoj etapi stekao je preko sat prednosti u odnosu na najbližeg rivala Sirila Desprea i završio ceo reli sa satom i 25 minuta prednosti. Najbrži u poslednjoj etapi bio je Elder Rodrigez.

Gabor Sagmajster je u poslednjoj etapi bio 63, a u generalnom plasmanu zabeležio je 89. masto. Božo Ristić, drugi predstavnik Srbije, trku je završio prošle nedelje.

Trku su obeležila odustajanja favorita, uključujući i pad u rov Karlosa Sainsa u 12. etapi, diskvalifikacija Nasera Al-Atijaha, kao i smrt Francuza Paskala Terija, čije telo je pronađeno tek posle tri dana u Patagoniji.

Učesnici Dakar relija ove godine su prešli više od 9.000 kilometara u Argentini i Čileu, pre nego što su se vratili u Buenos Ajres, odakle je takmičenje počelo.

Reli je, posle prošlogodišnjeg otkazivanja zbog mogućih terorističkih napada u Mauritaniji, ove sezone prvi put održan van Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu